Periodicitatea verificarii supapelor de siguranță este anuală sau la intervale mai scurte în funcție de condițiile de lucru ale echipamentelor pe care le protejeaza. Pentru supapele montate pe recipientul metalic al compresorului, periodicitatea verificarii este stipulata în PT C4/2010 la art.23 unde este prevazut:
Verificarea în funcționare la deschidere-închidere, se efectueaza in urmatoarele situații:
a)atunci cand este prevazut în instrucțiunile de exploatare al echipamentului/instalației deservite;
b)în termen de maxim un an de la punerea/repunerea în funcțiune a echipamentului/instalației deservite;
c) anual, intre verificarile tehnice periodice al echipamentului/instalatiei deservite
Verificarea (reglarea) supapelor de siguranta se va efectua pe un stand autorizat ISCIR-INSPECT; buletinul de verificare (reglare) va fi atasat la cartea recipientului-partea de exploatare. În cazul supapelor de siguranta cu pârghie si contragreutate, verificarea (reglarea) acestora se poate efectua si la locul de functionare.
Pentru supapele de siguranta montate în instalatiile tip SKID verificarea periodica este stipulata în PT C 8/2010 la art. 53 unde este prevazut: In cazul in care de la data reglarii supapei de siguranta au trecut mai mult de 12 luni este necesara verificarea acesteia conform prevederilor prescriptiei tehnice specifice.
Tot pentru supapele de siguranta montate în instalatiile tip SKID în normele NTGPL 001:2007 la art. 8.13 este prevazut:
Supapele de siguranta se vor demonta, verifica si regla si în urma unor eventuale descarcari accidentale dupa care nu a mai putut fi restabilita etanseitatea supapei, dar si cel putin odata pe an, în ateliere si cu personal, autorizate pentru aceste operatii. Presiunea de reglare a supapei de siguranta nu va depasi +5% peste presiunea maxima de lucru a recipientului recomandata în SR EN 14129 - Supape de siguranta pentru recipiente de GPL si va fi mentionata de producator în documentatia de exploatare.

Joomla SEF URLs by Artio